Kάστανο : ένας άγνωστος για τα οφέλη του καρπός

Kάστανο : ένας άγνωστος για τα οφέλη του καρπός

Kάστανο : ένας άγνωστος για τα οφέλη του καρπός

Kάστανο : ένας άγνωστος για τα οφέλη του καρπός 1080 810 eleftheriosmolas
Ένας καρπός λιγότερο δημοφιλής με πολλά οφέλη στον οργανισμό είναι το κάστανο. Η εποχή που ξεκινά η συγκομιδή του είναι το φθινόπωρο και σε αρκετούς θυμίζει διάφορες γλυκές χειμωνιάτικες γεύσεις.
Διατροφικά, περιέχει χαμηλά ποσά νάτριου, ολικού λίπους, κορεσμένου λίπους και μηδενικά ποσά χοληστερόλης και γλουτένης.
Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Παρόλο που μέρος της βιταμίνης C καταστρέφεται με το ψήσιμο ή το βράσιμο, διατηρεί την αντιοξειδωτική του ικανότητα.
Είναι εξαιρετική πηγή μαγγανίου το οποίο συμβάλει στη σωστή λειτουργία των οστών.
Αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών-βοηθώντας στην ρύθμιση της δυσκοιλιότητας, καλίου-συνεισφέροντας στην ρύθμιση της υπέρτασης και χαλκού-απαραίτητου μετάλλου για το δέρμα και τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.
Επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες φυλικού οξέος, θειαμίνης, φωσφόρου και βιταμίνης Κ.
Προάγει την πέψη, προστατεύει το στομάχι και σύμφωνα με μελέτη, το εκχύλισμα κάστανου έχει αντικαρκινική δράση απέναντι στον γαστρικό καρκίνο.
Τρώγεται βραστό ή ψητό, φροντίστε όμως να χαράξετε το κέλυφος για να βράσει ή να ψηθεί εσωτερικά.
Φυλάσσεται στο ψυγείο, αφού μαγειρευτεί, αποφλοιωμένο και νωπό σε υπό κενό αέρα πλαστική σακούλα για τρόφιμα, για διάστημα έως 3 μηνών ή εναλλακτικά στην κατάψυξη με τον ίδιο τρόπο για μεγαλύτερο διάστημα.
Προσαρμόστε αυτό το νόστιμο και ιδανικό σνακ στη διατροφή σας, προσέχοντας ωστόσο την ποσότητα που θα καταναλώσετε!
Καστανό ψημένο 28γρ (3 κάστανα)
Θερμίδες 68,7 Kcal
Πρωτεΐνες 0,9 gr
Υδατάνθρακες 14,8 gr
Φυτικές ίνες 1,4 gr
Λίπος 0,6 gr
Βιταμίνη C 7,3 mg
Βιταμίνη Κ 2,2 mg
Θειαμίνη 0,1 mg
Ριβοφλαβίνη 0,0 mg
Βιταμίνη Β6 0,1 mg
Φυλλικό οξύ 19,6 mcg
Μαγνήσιο 9,2 mg
Φώσφορος 30 mg
Κάλιο 166 mg
Χαλκός 0,1 mg
Μαγγάνιο 0,3 mg
Πηγή : United States Department of Agriculture Agricultural Research Service, USDA Food Composition Databases