Παράγοντες που καθορίζουν τις ποδοσφαιρικές επιδόσεις

Παράγοντες που καθορίζουν τις ποδοσφαιρικές επιδόσεις

Παράγοντες που καθορίζουν τις ποδοσφαιρικές επιδόσεις 1024 682 supphoenix

Ενεργειακές δαπάνες προπόνησης και αγώνων

Στο ποδόσφαιρο, η άσκηση συνίσταται από έντονο τρέξιμο, περιόδους χαλαρού τρεξίματος σε υπομέγιστη ταχύτητα, απλό περπάτημα ή και περιόδους ξεκούρασης. Το συνολικό ενεργειακό κόστος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένης και της συνολικής διανυόμενης απόστασης και εξαρτάται από το επίπεδο του παίχτη και την θέση του στην ομάδα (πχ αμυντικός, επιθετικός). Αναλύσεις αγώνων δείχνουν ότι ένας παίχτης υψηλού επιπέδου καλύπτει συνολικά κατά μέσο όρο μια απόσταση της τάξης των 8-12 χιλιομέτρων, καταλήγοντας να δαπανά  περίπου 1500 θερμίδες.

Στο στάδιο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας οι ανάγκες σε ενέργεια και μικροθρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες και απαραίτητες για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Γι’ αυτούς τους λόγους, η αναπλήρωση μέσω της διατροφής είναι πρωταρχική.

Παράγοντες που καθορίζουν τις ποδοσφαιρικές επιδόσεις

Σωματικό Βάρος και Ποσοστά Λίπους

Ο καθορισμός του σωστού σωματικού βάρους και του ιδανικού ποσοστού λίπους, που θα επιφέρει την βέλτιστη απόδοση σε έναν συγκεκριμένο αθλητή, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.

Η απώλεια βάρους μπορεί τόσο να βελτιώσει, όσο και να επιδεινώσει την απόδοση. Το κλειδί βρίσκεται στο να μειωθεί το βάρος με τους κατάλληλους τρόπους και η απώλεια να είναι κυρίως σωματικό λίπος.

Μελέτες σε διακεκριμένους αθλητές, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιριστών, προτείνουν ότι όταν τα επίπεδα σωματικού λίπους είναι στο  5-10%, οι αποδόσεις βελτιώνονται.

Ένα υγιές και φυσιολογικό βάρος πρέπει πάντα να επιτυγχάνεται και αυτό προσδιορίζεται στην παιδική και εφηβική ηλικία μέσω των εκατοστιαίων θέσεων στις καμπύλες ανάπτυξης και μέσω της λιπομέτρησης

.Παράγοντες που καθορίζουν τις ποδοσφαιρικές επιδόσεις

Η σημασία του νερού

Οι ανάγκες αναπλήρωσης υγρών στα παιδιά είναι μεγαλύτερες απ’ ότι στους ενήλικες.

Η αφυδάτωση βλάπτει την αθλητική απόδοση ακόμα και στην περίπτωση που το άτομο έχει αφυδατωθεί κατά 2% του σωματικού του βάρους , ενώ απώλειες που υπερβαίνουν το 5% μπορούν να μειώσουν την απόδοση της άσκησης, κατά 30%.

Ο ρυθμός απώλειας ιδρώτα στο ποδόσφαιρο σε περιβάλλον 10 βαθμών είναι 1000ml/ώρα και σε περιβάλλον 25 βαθμών είναι  1200ml/ώρα.

Οι απώλειες του δέρματος και της αναπνοής επηρεάζονται περισσότερο και σε σημαντικό βαθμό από την υγρασία της ατμόσφαιρας, σε σχέση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Επίσης, οι απώλειες υγρών είναι πολύ πιο μεγάλες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συμπερασματικά το σωματικό βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους, η κάλυψη και αναπλήρωση υγρών και ενεργειακών απαιτήσεων είναι εξέχουσας σημασίας για την βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.


Βιβλιογραφία

Maughan J. Ronald, Burke Louis, (2006). Αθλητική διατροφή, Αθλιατρική και Αθλητική διατροφή, Αναστασίου Κώστας (μφ), Ιατρικές εκδόσεις ΠΧ Πασχαλίδης

Melvin H.Williams, (2003). Διατροφή Υγεία , Ευρωστία και Αθλητική Απόδοση, Old Dominion University, Κώστας Αναστασίου (μφ), Ιατρικές εκδόσεις ΠΧ Πασχαλίδης